Sanne de Heij: “Het belangrijkste is dat mensen met plezier op, en met een voldaan gevoel van hun paard stappen”

Sanne de Heij is de coach achter Equi-mentale coaching en verzorgt de vijfde prijs van de HorseBeat-competitie. Door haar ervaring als amazone in verschillende talentenplannen, is ze erachter gekomen dat succes niet alleen wordt bepaald door rijtechnische vaardigheden, maar ook de juiste mindset. Daarom zet zij zich in om ruiters te helpen om te gaan met frustraties en spanningen waardoor je als ruiter meer rijplezier ervaart en jouw prestaties verbeteren.

Sanne is vanaf jongs af aan al actief in de paardensport, en reed met haar pony in de eventingsport tussen de paarden. Door een ongeluk liep de amazone een blessure op aan haar rug, waardoor ze een hele tijd niet meer kon rijden. In deze periode is haar interesse voor mentale coaching gaan groeien. “Vlak voor het ongeluk was ik in aanraking gekomen met mentale coaching, wat ik na mijn ongeluk nog interessanter begon te vinden. Zelf ben ik gewoon weer gaan rijden, maar ik ben toen wel gaan inzien dat mensen die in dezelfde situatie zitten, dit misschien niet meer durven”, legt ze uit. “Niet alleen in de topsport, maar ook in de breedtesport zijn er heel veel ruiters die spanning hebben, dingen eng vinden en misschien wel het plezier missen. Hierdoor ben ik me gaan richten op het mentale stuk, omdat ik deze mensen heel graag wilde helpen”.

Voldaan gevoel

“Het belangrijkste is dat mensen met plezier op, en met een voldaan gevoel van hun paard stappen”, vervolgt Sanne. “Naast het rijtechnische stukje probeer ik te kijken naar het mentale aspect. Ik wil bijvoorbeeld spanning en stress oplossen met behulp van rijvaardigheden, door iemand techniek mee te geven kan diegene zich rustiger of zelfverzekerder worden. Het kan zijn dat mentaal het rijden beïnvloedt, dat de ruiter chaos heeft in zijn hoofd, waardoor er ook weer chaos ontstaat in het rijden”.

Dat is iets wat vaak voorkomt, volgens Sanne. “Ademhalen is factor nummer één, dat vergeten mensen nog wel eens. En op het moment dat er te weinig zuurstof in je lichaam komt kan het niet meer functioneren, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Eigenlijk probeer ik mensen zelfvertrouwen te geven, gerust te stellen en te bevestigen wat goed gaat. We kijken naar wat je in je hoofd kan veranderen en wat je in het rijden kan veranderen”.

Oplossing

Als je een coaching-sessie wint, zal je als ruiter eerst een telefonisch kennismakingsgesprek hebben met Sanne. “Daarna vind ik het heel erg fijn om zowel paard als ruiter even te zien en het probleem te bespreken. Samen kunnen we dan een doel opstellen en bespreken waar het waarschijnlijk mis gaat. Ten slotte wil ik je ook nog even zien op het paard, omdat iemand heel iets anders kan beschrijven en ervaren dan het in werkelijkheid gebeurt. Hierna gaan we op het paard aan de slag om te kijken wat er aan de hand is en wat we eraan kunnen veranderen. We zoeken dus specifiek naar een oplossing waar je echt wat aan hebt”.

“Als je wil werken aan je spanning, je plezier terug wil en wil werken aan het rijden, kan je bij mij terecht”, legt Sanne uit. “Het maakt niet uit wat voor paard je hebt of wat voor discipline je rijdt. “Op deze manier wil ik bijdragen om ruiters en amazones weer motivatie terug te geven en om weer lekker te kunnen trainen”.

https://www.equimentalecoaching.nl/

Tekst: Isa Wessels

Foto: Privé bezit