Nathalie van Kooten: “Ieder paard heeft baat bij ontspanning”

De HorseBeat-competitie is in volle gang en we zien enthousiaste en fanatieke deelnemers voorbijkomen. De derde prijs van deze wedstrijd is een Mylomassage behandeling voor paard en ruiter, beschikbaar gesteld door Nathalie van Kooten van Go Support.

Nathalie heeft van haar 16e tot haar 20e fulltime in de paardensport gewerkt, waar ze jonge paarden klaarmaakte en uitbracht op wedstrijden. “Hier was ik altijd al een beetje met de zogenoemde ‘lastpakken’ bezig”, steekt ze lachend van wal. “Al had ik nooit echt problemen met deze paarden. Naast het trainen van deze paarden heb ik rijlessen gegeven, zowel privé als bij verenigingen”.

Wisselwerking

De amazone begon met het werken op kantoor, maar dat beviel niet helemaal, daarom besloot ze om een hbo-opleiding medische basiskennis te volgen. In die tijd overleed haar paard en besloot ze te stoppen met rijden, zodat ze zich kon focussen op het revalideren van projectpaarden. “Eigenlijk viel het een beetje samen. Ik ging de sportschool in waardoor mijn interesse in krachttraining aangewakkerd werd en daar ontmoette ik een dame die op zoek was naar een trainer, waardoor dat balletje ook begon te rollen”.

Met haar opgedane kennis en voorliefde voor paarden en biochemie, besloot Nathalie haar kundigheid in te zetten in de paardenwereld. “Ik ben gaan kijken naar hoe ik bijvoorbeeld mijn paard heb beperkt met mijn eigen beperkingen. Op deze manier ben ik zowel paard als ruiter gaan behandelen door middel van triggerpoint-therapie, en door het oplossen van verklevingen”. Veelvoorkomende problemen die Nathalie vaak tegenkomt zijn verklevingen in de halsspier en in de schouder. “Op het moment dat daar een ruiter opzit die bijvoorbeeld zelf vast zit met een heup of een schouder, zal diegene dat doorgeven aan een paard. Zij zullen elkaar compenseren, dus er treedt dan een wisselwerking tussen paard en ruiter op”.

Ontspanning

“Het leukste aan het werken met een combinatie is het losser maken van het paard, maar ook van de ruiter. Omdat ik zelf gereden heb kan ik klachten van beide kanten oplossen, wat een niet-paard gerelateerde fysio niet zo snel kan begrijpen”.

De derde prijs van de HorseBeat competitie is een massagebehandeling voor het paard. “Daar nemen de ruiter ook in mee. Iedereen heeft wel iets waar je tegenaan loopt in de training of wat niet helemaal soepel loopt”, legt ze uit. “We gaan samen een intakegesprek houden zodat ik wat meer te weten krijg over de basisdingen, maar het totaalplaatje is het belangrijkst”. Iedereen kan bij Go Support terecht. Of je nou een topsporter bent, recreatie rijdt, geen of juist wel klachten hebt. “Elk paard heeft er baat bij, al is het alleen maar om een stukje ontspanning te geven”.

Tekst:

Foto: