Initiatiefneemster HorseBeat competitie Ilse: “Win advies op maat!”

Ilse van der Valk is oprichtster van het bedrijf HorseBeat en initiatiefneemster van onze nieuwe gelijknamige HorseBeat-competitie. De eerste prijs van deze wedstrijd is dan ook een hartslagmeting waarbij zowel paard als ruiter volledig onder de loep worden genomen, om in het vervolg optimaal kunnen presteren. Zowel in de ring als daarbuiten.

Ilse zette HorseBeat vier jaar geleden tijdens haar studie op naar aanleiding van haar stage. “Ik wilde gewoon beginnen om te zien waar het schip strandt”, steekt ze enthousiast van wal. “Als ik kort moet samenvatten wat ik doe, is het trainingsbegeleiding geven met behulp van de hartslagmeter. Tijdens hartslagmetingen, waarbij ik zowel de hartslag van het paard als de ruiter meet, maak ik trainingen meetbaar. Het doel hiervan is de ruiter meer inzicht geven in de algehele conditie en gezondheid van een paard. Daarnaast kan ik ook zien in welke mate een paard spanning ervaart en wat de invloed van de ruiter hierbij is.

Gerichter trainen

“Een hartslag liegt natuurlijk niet, we maken op deze manier trainingen op meetbaar. Hierdoor kan je als ruiter meer inzicht zwaar is voor je paard en waar hij moeite mee heeft, zodat je je paard gerichter kan gaan trainen”.

“Mijn doel is om ruiters bewust te maken van hun trainingen en nieuwe inzichten geven door het gebruik van de hartslagmeter. Deze inzichten gebruik ik om een persoonlijk trainingsplan op te stellen”.

Trainingsprikkel

Ilse heeft een speciale hartslagmeter voor paarden die aan de singel wordt bevestigd en via elektroden de hartslag meet. Via een Bluetooth-verbinding kan Ilse dan meekijken naar wat er op dat moment gebeurt met de hartslag. ““De informatie uit de hartslagmetingen haal ik, naast het real-life meten, uit de grafieken die ik achteraf kan uitdraaien. Met deze informatie kunnen we aan de slag gaan”.

“Als ik kijk naar dressuurruiter zie ik dat er over het algemeen heel hard getraind wordt. Een paard gaat pas echt werken boven een bepaalde hartslag, en eigenlijk zitten paarden tot en met het ZZ-Zwaar vaak daaronder tijdens het trainen. Vaak denken ruiters dat hun paard heel hard moet werken, maar laat een hartslagmeting het tegenovergestelde zien.Op zo’n moment moeten ze vaak de trainingsprikkel in een hele andere hoek zoeken”.

Comfortzone

“Het leuke hieraan is dat ik dan ga kijken naar de oefeningen in de galop of andere alternatieve oefeningen waardoor de ruiter echt uit zijn comfortzone moet stappen. Hierdoor ligt de focus tijdens intensieve trainingen niet meer op de oefeningen die er in de proef worden gevraagd, maar juist op het sterker maken van een paard. Het klinkt tegenstrijdig, maar het valt mij op dat er niet altijd de juiste trainingsprikkel aan het paard gegeven wordt. Mijn doel is om de intensiteit in een training op te zoeken, zodat een paard ook fitter kan worden”.

Na het meten van de hartslagen van zowel jezelf als je paard, krijg je advies op maat waar je in de toekomst mee aan de slag kan. “We gaan samen kijken naar welke oefeningen we kunnen toepassen om ervoor te zorgen dat je paard sterker en fitter wordt, en meer conditie krijgt, waar je weer profijt van hebt tijdens het rijden van je proef”.

 

Partners

Alle prijzen die beschikbaar worden gesteld voor deze competitie komen uit de kring van Ilse. “Ik vind het belangrijk dat deze gesponsorde prijzen komen uit bedrijven waar ik in het dagelijkse leven mee samenwerk, het zijn echt mijn partners. Met deze mensen kan ik een team vormen rondom een combinatie, ze zijn dus absoluut niet uit de lucht komen vallen”. Ilse richt zich op de breedtesport en de Subtop, iedereen kan dus bij haar terecht. “Elke ruiter die het interessant vindt om een training meetbaar te maken en openstaat voor nieuwe inzichten kan bij mij terecht. Zowel recreatief als wedstrijdgericht. Als je maar als ruiter het welzijn en de gezondheid van jouw paard op één hebt staan en daarnaast ook zo goed mogelijk willen presteren. Want met gerichter trainen zorg je dat je op een verantwoorde manier je prestaties kan verbeteren, daarom probeer ik de juiste balans te vinden tussen ontspanning en inspanning waardoor we een happy athlete houden”.

De eerste prijs van de HorseBeat-competitie is een hartslagmeting op locatie. “Hierbij starten we met een nulmeting om te kijken wat de basisconditie van het paard is. Deze meting is voor elk paard gelijk, waardoor je de informatie ook makkelijk van vergelijken. Uit deze meting krijgen ruiters advies van mij in de vorm van een persoonlijk trainingsschema”. Wil je kans maken op een hartslagmeting, of één van de vele andere prijzen? Doe dan nu mee met de HorseBeat-competitie!

Tekst: Isa Wessels

Foto: SanneVissersPhotography